Tomaatti
Tomaatti eli vihannestomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, joka on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Nimitystä tomaatti käytetään sekä koko kasvista että sen syötävästä, voimakasvärisestä (useimmiten punaisesta) hedelmästä, joka kasvitieteellisesti on marja. Kasvin nimi on peräisin meksikolaisesta nahuatlin kielestä, joka oli aikoinaan asteekkien valtakunnan pääkieli.
Lajikkeemme
Hertta
Hertta tomaatit poimitaan kasvihuoneessa käsin suoraan myyntilaatikkoon. Näin tomaatit välttyvät turhalta käsittelyltä ja varmistamme niiden hyvän laadun.
Sydäntomaatti Pikku-Hertta
Kypsänä poimittu makea Pikku-Herta sydäntomaatti sopii monenlaisiin salaatteihin ja ruuanlaittoon. Monien mielestä myös parasta sellaisenaan.
Tomaatin terveyshyödyt ja muuta tietoa tomaateista
Tomaattivalmisteiden syönti vähentää riskiä sairastua sydäninfarktiin, koska tomaatti sisältää lykopeeni-nimistä karotenoidia. Tutkimusten mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna korkeampiin lykopeenimääriin. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää ja masennusta. Lykopeenin on havaittu vähentävän hapettuneen LDL-kolesterolin määrää. Tomaatin vaikutuksen todistaminen sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä vaatii kuitenkin vielä paljon lisätutkimuksia.
Erilaiset tomaattivalmisteet, kuten paseerattu tomaatti ja tomaattimurska, ovat hyviä lykopeenin lähteitä, koska lykopeeni imeytyy parhaiten kuumennetusta tomaatista. Eteläeurooppalaisten veren lykopeenitasot olivat kolme–neljä kertaa suuremmat kuin suomalaisilla vuonna 2002.
Tomaatti on lämpöä vaativa kasvi. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20–25 asteen lämpötila. Liian lämpimässä hedelmöittyminen vaikeutuu tai estyy kokonaan. Punaista väriainetta eli lykopeeniä ei muodostu liian korkeissa (29–32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa.
Tomaattia tulisi säilyttää yli 13 celsiusasteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Kylmiössä 13 celsiusasteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Tomaatit kannattaa säilyttää paperipussissa.
Tomaattia hankittiin Suomen kotitalouksiin 1,17 kiloa kuukaudessa henkeä kohti vuonna 2016, kun määrä oli alle 170 grammaa vuonna 1966.
Tomaattia voidaan käyttää esimerkiksi salaatteihin, keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin. Tomaateista voidaan myös puristaa mehua.
Tavallisten tomaattien lisäksi tomaateista on jalostettu erikokoisia ja -näköisiä lajikkeita, kuten kirsikkatomaatteja ja luumutomaatteja, sekä erityyppisiä säilykkeitä, kuten tomaattimurskaa, tomaattisosetta, tomaattipyrettä, ketsuppia ja aurinkokuivattua tomaattia. Tomaattia käytetään ruoanlaitossa etenkin italialaisessa ja meksikolaisessa keittiössä.
Sirkkalehti–merkistä tunnistat kotimaiset ja tuoreet vihannekset.
Lähde: Wikipedia.org
Kurkusta ja tomaatista on vaikka mihin!
Alexander Emelianov on keittiömestari, joka yhdistelee uusia pohjoismaalaisia ja kansainvälisiä virtauksia ruokaansa. Rakkautta löytyy erityisen paljon jälkiruokiin ja sherryviinietikkaan. “Kattava kokemukseni tuo minulle inspiraatiota ja osaamista luoda omaa tyyliä annoksiini. Täytynee toki sanoa että Jämsenin Matin henki elää vahvasti sisälläni ja pyrin aina luomaan ruokaan jonkin syvällisemmän merkityksen. Joku voisi tätä jopa kutsua taiteeksi. Haastavien kikkailuannosten luomisen lisäksi on välillä hyvä pitää asiat yksinkertaisena. Yksinkertainen ruoka on minulle terapiaa ja taukoa. Olkoon se taiteellinen syvällinen merkitys yksinkertaisuudessaan. Puutarha Timo Juntille olen suunnitellut herkullisia ja yksinkertaisia reseptejä tomaateista ja kurkuista, jotka onnistuvat helposti myös kotikeittiössä. Tutustu alta ja testaa jo vaikka tänään!”
Reseptejä
Paahdetut tomaatit
6 annosta | noin 1,5 h | Laktoositon | Gluteeniton | Vegaaninen | Kasvis (lakto-ovo) | Maidoton | Kananmunaton
Maistuisiko esimerkiksi lämmin cheddar-pekonileipä? No kyllä kiitos, mutta tämäkään herkku ei olisi mitään ilman paahdettua tomaattia. Näillä tomaateilla jää ketsuppi kauppaan ja uusia käyttövisiota syntyy päivittäin.
Ainekset
6 annosta
1,5 kg pieniä tomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
2 tl sherryetikkaa
Valmistus
Valmistusaika noin 1,5 h
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise tomaatit pituussuunnassa puoliksi.
Vuoraa uunipelti foliolla ja sivele folio öljyllä. Asettele tomaatinpuolikkaat pellille tiiviisti rinnakkain, siemenpuoli ylöspäin.
Ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria tomaattien pinnalle. Kypsennä uunissa ensin 15 minuuttia tai kunnes tomaateista alkaa irrota nestettä.
Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin 1,5 tuntia. Kun tomaatit ovat ruskistuneet reunoilta ja tiivistyneet kasaan, ne ovat valmiita.
Viipaloi valkosipulinkynnet ja ripottele ne lämpimien tomaattien päälle. Nypi päälle oreganon lehdet. Mausta sherry etikalla. Tarjoa tomaatit mozzarellan ja paahdetun leivän kanssa.
Paahdettu feta-tomaattisalaatti
4-6 annosta | noin 30 min | Gluteeniton | Kasvis (lakto-ovo)
Tässä grillijuhlien kuninkaallisessa salaatissa on muhkeaa rikkautta ja aromikasta rakkautta. Paahdettu feta avaa juustolle uuden ulottuvuuden, jonka paras kaveri on tietysti tomaatti.
Ainekset
4-6 annosta
2 kpl isoja fetakiekkoja
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 kpl iso punasipuli
1 kpl punainen chili
0,5 dl hunaja
1 puntti basilikaa
1 puntti ruohosipulia
4 puntti sydänsalaatti
4 cl sherryetikkaa
suolaa, etsi suolan ja hapon tasapaino
1 tl pippuri
1 dl oliiviöljy
Valmistus
Valmistusaika noin 30 min
asettele kokonaiset fetakiekot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille
Kaada hunajaa fetan päälle.
Pilko chili ja laita fetan päälle.
Paahda kokonaiset fetat mausteineen uunissa 200 asteessa, kunnes fetaan tulee ruskea pinta. (noin 15 min.)
Pilko tomaatit, sipulit ja yrtit. Sekoita ne kulhoon.
Mausta olviiöljyllä, etikalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita ja maista tasapaino.
Grillaa sydänsalaatti kokonaisena. Jos läheltä ei löydy grilliä, voit myös vain pilkkoa salaatin tomaattien sekaan.
Asettele tomaattisekoitus grillattujen salaattien päälle.
Murenna paahdettu feta päälimäiseksi.
Koristele basilikalla.
Pico de Gallo
4-6 annosta | noin 10 min | Gluteeniton | Vegaaninen
Nacho-herkuttelijoiden monikäyttöinen klassikko nacholautasen kylkeen tai tacojen väliin.
Ainekset
4-6 annosta
4 kpl iso tomaattia
1 kpl punasipuli tai hopeasipuli
1 punainen chli
1 puntti tuoretta korianteria
1 lime
1 jalapeno
0,5 tl suolaa
Valmistus
Valmistusaika noin 10 min
Pilko kasvikset ja yrtit kulhoon.
Purista limen mehu sekaan.
Mausta suolalla ja sekoita.
Nauti esimerkiksi nachojen ja ranskankerman kanssa
Kerro meille lempireseptisi!
Keräämme asiakkaidemme lempireseptejä ja julkaisemme niitä sivuillamme ja somessa.