Kurkku
Kurkku eli vihanneskurkku (Cucumis sativus) on kurkkujen (Cucumis) sukuun kuuluva, yleisesti viljelty yksivuotinen ruohovartinen vihanneskasvi. Sen juuret viihtyvät lähellä maanpintaa ja leviävät laajalle. Kasvutapa on köynnösmäinen ja lehtihangoista kasvaa kärhiä, joiden avulla kasvi pystyy kiipeämään. Siitä käytetään hyväksi sen hedelmä, joka kasvitieteellisesti on pohjushedelmä.
Kurkku valittiin vuonna 2009 vuoden vihannekseksi.
Lajikkeemme
Kurkku
Kurkkumme on tuttu tuote monelle jo vuosikymmenten ajalta. Tunnet ne yrityksemme logosta.
Kurkun terveyshyödyt ja muuta tietoa kurkusta
Sadassa grammassa tuoretta kurkkua on energiaa 40 kJ eli 10 kcal, ja jonkin verran A-, K- ja C-vitamiinia. Kurkku on vesipitoisimpia vihanneksia, ja siinä on vain noin 3 % kuiva-ainetta eli niissä on vettä noin 97 % ja sokeria 1,0–2,5 %. Kurkku edistää suolen toimintaa, hiusten kasvua sekä ehkäisee kynsien haurastumista.
Kurkkua voi nauttia sellaisenaan, sitä voi myös kypsentää ja luonnollisesti se on herkullinen lisäke moniin salaatteihin. Suomalaiset kuluttavat kurkkua keskimäärin 10 kiloa vuodessa sekä se on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista.
Kurkut olisi hyvä säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa säilytettäessä kurkku menettää makuaan ja ulkonäköään.
Kurkku säilyy parhaiten viileässä. Optimilämpötila kurkun säilyvyyteen on 12-14 celsiusastetta. Valitessasi kurkkua kiinnitä huomio kurkun kauniin yhtenäiseen vihreään väriin sekä kiinteyteen. Kotimainen lähituotettu kurkku on tuoretta ja maukasta. Nopea toimitus kauppoihin takaa tuoreuden ja pitemmän säilyvyyden.
Sirkkalehti–merkistä tunnistat kotimaiset ja tuoreet vihannekset.
Lähde: Wikipedia.org
Kurkusta ja tomaatista on vaikka mihin!
Alexander Emelianov on keittiömestari, joka yhdistelee uusia pohjoismaalaisia ja kansainvälisiä virtauksia ruokaansa. Rakkautta löytyy erityisen paljon jälkiruokiin ja sherryviinietikkaan. “Kattava kokemukseni tuo minulle inspiraatiota ja osaamista luoda omaa tyyliä annoksiini. Täytynee toki sanoa että Jämsenin Matin henki elää vahvasti sisälläni ja pyrin aina luomaan ruokaan jonkin syvällisemmän merkityksen. Joku voisi tätä jopa kutsua taiteeksi. Haastavien kikkailuannosten luomisen lisäksi on välillä hyvä pitää asiat yksinkertaisena. Yksinkertainen ruoka on minulle terapiaa ja taukoa. Olkoon se taiteellinen syvällinen merkitys yksinkertaisuudessaan. Puutarha Timo Juntille olen suunnitellut herkullisia ja yksinkertaisia reseptejä tomaateista ja kurkuista, jotka onnistuvat helposti myös kotikeittiössä. Tutustu alta ja testaa jo vaikka tänään!”
Kurkkureseptejä
Savustettu tsatsiki
6-8 annosta | noin 20 min | Gluteeniton | Kasvis (lakto-ovo) | Kananmunaton
Klassikkokastike lisäasenteella dippailuun, yhdessäoloon tai vaikkapa grillijuhlien lisukkeeksi.
Ainekset
6-8 annosta
5 dl kreikkalaista jogurttia
1 kurkku
3 valkosipulin kynttä
pieni kourallinen tuoretta minttua
4 rkl oliiviöljyä
0,5 kpl sitruunan mehu
2 tl sherryviinietikka
Suolaa (etsi suolan ja hapon tasapaino).
Mustapippuria
Halutessasi voit savustaa vielä tsatsikin tuomaan lisää voimaa ja luonnetta makuihin.
Valmistus
Valmistuaika noin 20 min.
Raasta kurkku ja purista ylimääräiset nesteet siivilän avulla. Murskaa valkosipulit ja hienonna minttu.
Sekoita kulhossa jogurtti, kurkku, valkosipuli, minttu ja oliiviöljy.
Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
Peitä tsatsikikulho kelmulla. Aseta savustuspyssyn kärki kelmun välistä kulhon sisälle. Tee reikä kelmun vastakkaiselle puolelle, jotta savu pääsee kulkemaan läpi. Toista kolme kertaa ja anna viimeisellä kerralla savun seistä. Sekoita ja anna makuuntua. Muutkin savustuskeinot toimii.
Koristele kulho oliiviöljyllä, yrteillä ja mustapippurilla ja nauti!
Aasialaiset kurkut
4-6 annosta | 15 min | Gluteeniton | Vegaaninen
Kurkut aasian makumatkalta koristavat ja maustavat ruokapöytäsi lisukkeena tai salaattina. Tämän tuotteen voi yhdistää lähes mihin vain; bao bunien väliin tai riisikulhoon rapujen ja avokadon kanssa.
Ainekset
4-6 annosta
1 kurkku
350 g edamamepapuja
0,5 varhaiskaali
4 kpl kevätsipulinvartta
0,5 dl seesaminsiemeniä
3,5 tl riisiviinietikka
1 kpl valkosipulinkynsi
2 rkl seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 tl glukoosisiirappia tai sokeria
2 tl chilihiutaleita
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 kourallista korianteria
0,5 kpl limen kuori
Punaista chiliä, kevätsipulia, korianteria ja limeä koristeluun. Halutessasi voit lisätä 2rkl Gochujang-kastiketta.
Valmistus
Valmistusaika noin 15 min
Leikkaa kurkut, kaali ja yrtit haluamaasi muotoon. Jos haluat syödä puikoilla, suosi suikalemaista leikkausta.
Murskaa valkosipuli.
Sekoita kaikki mausteet ja nesteet keskenään.
Lisää yrtit ja kasvikset ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Pahimpaan nälkään voi nauttia heti.
Koristele ja nauti!
Sopii hyvin riisin, erilaisten rapujen ja 6 minuutin kananmunan kanssa. Halutessasi voit käyttää myös avokadoa. Toimii myös lisukkeena moneen aasialaisesta keittiöstä inspiroituneeseen annokseen, tai salaattina erikseen pöydässä.
Pikkelöidyt kurkut
6 annosta | noin 20 min | Gluteeniton | Vegaaninen | Pähkinätön
Ruokapöydän klassikko mukavilla mausteilla. Pikkelikurkkujen monipuolinen käyttö on myös kokkien suosiossa. Tarjoile vaikka haukipullien tai poronkäristyksen kanssa. Itse haluan näitä falafel-pitani väliin.
Ainekset
6 annosta
1 kpl kurkku
3 cl fenkolinsiemen
6 kpl tähtianis
2 cl neilikka
1 rkl sinapinsiemen
1 dl väkivinaetikka
2 dl sokeri
3 dl vesi
Valmistus
Valmistusaika noin 20 min
Kiehauta kaikki paitsi kurkku niin että sokeri liukenee.
Jäähdytä
Viipaloi kurkku
Yhdistä liemi ja kurkku
Anna maustua
Halutessasi voit koristella tillillä ja maustaa pienellä pintasuolalla.
Kerro meille lempireseptisi!
Keräämme asiakkaidemme lempireseptejä ja julkaisemme niitä sivuillamme ja somessa.